Palovaroittimen tarkastaminen

Sunnuntaina on 11.2. päivä. Muistathan että palovaroittimen toiminnan tarkastus kuuluu huoneiston asukkaalle, tarkastus tulisi tehdä kerran kuukaudessa.

Muista paristonvaihto kerran vuodessa. Tavalliset paristot tulee vaihtaa kerran vuodessa. Hyvä paristonvaihtopäivä on 11.2.

Asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60 m² kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin, tästä vastaa huoneiston asukas.

Esimerkiksi 65 neliön kerrostaloasunnossa on oltava kaksi palovaroitinta.

Eteiseen tai kulkuväylälle asennettavan palovaroittimen lisäksi suositellaan varoittimia jokaiseen makuuhuoneeseen.

Kiinnitä palovaroitin kattoon keskelle huonetta sellaiseen paikkaan, johon savu pääsee leviämään esteettä.

Palovaroittimen on täytettävä palovaroitinstandardin SFS-EN 14604 vaatimukset.

Määräykset perustuvat Pelastuslain 3. luvun 17 §.

Ilmanvaihtoventtiilit on pidettävä auki

Talven myötä asunto saattaa tuntua vetoisalta tai viileältä. Muistathan kuitenkin, ettei asunnon ilmanvaihtoventtiilejä saa peittää tai tukkia talvellakaan. Ilman tulee vaihtua asunnossa myös kylmään aikaan, jotta sisäilma pysyy laadukkaana.

Varo, ettet muuta poistoilmaventtiilin säätöjä pyörittämällä venttiilin keskellä olevaan lautasta. Voit testata poistoilmanvaihtoventtiilin toiminnan, kun asetat sen päälle paperiarkin. Jos paperiarkki pysyy venttiilissä kiinni, venttiili toimii riittävästi.

Jos ikkunoissasi on ns. karmiventtiilit eli huoneiston korvausilma vaihtuu ikkunanpuitteen kautta, ikkunoita ei saa tiivistää täysin ilmatiiviiksi vaan tiivisteisiin on jätettävä rako.

Jos huomaat ongelmia ilmanvaihdossa, ota yhteyttä huoltoyhtiöön.

Toimiiko palovaroittimesi?

Palovaroitin on edullinen ja helppo tapa turvata omaisuutta ja ihmishenkiä. Valtakunnallisena paloturvallisuuspäivänä 1.12. on oivallinen hetki tarkistaa palovaroittimen toiminta.

Jos taloyhtiöösi ei ole asennettu sähköverkkoon kytkettyä palovaroitinta, asukkaan tulee itse hankkia ja asentaa palovaroittimet sekä pitää huolta, että varoittimet toimivat. Jokaisessa asunnossa tulee olla yksi palovaroitin jokaista 60 asuinneliötä kohden. Testaa laitteet kerran kuussa.

Jos taloyhtiöösi on asennettu sähköverkkoon kytketyt ja paristolla varmennetut palovaroittimet, kuuluu vastuu tällaisten palovaroittimien kunnossapidosta taloyhtiölle. Testaa laitteet kerran kuussa.

Back to top